ТЦК та СП і я

on

тут буде якась розумна цитати про державу

Оскільки у мене є троє дітей (раз, два і три), то я маю право поки що не служити в нашому славетному війську, а продовжувати ходити на роботу і турбуватись тут в тилу про своїх рідних. Як мінімум до вісімнадцятиріччя мого найстаршого сина. А це ще півтора роки.

Але щоб почувати себе вільно і дотримуватись всіх законів та постанов уряди (зокрема 560) я повинен мати на руках оновлений військово-обліковий документ (в подальшому ВОД) та відстрочку від призову/мобілізації. Також, без цих документів я вже не можу поїхати у відрядження за кордон, не можу завезти дітей на навчання в Польщу чи свою дружину на відпочинок в Іспанію. Тож, час настав піти у воєнкомат ТЦК та СП.

Я вирішив завести блог про те, як я отримаю це все.

2024-09-06

Отже, я записався на сайті Міністерства Оборони України в електронну чергу на візит у свій ТЦК щоб оновити свій старий білет (“замінник” чи то “посвідчення”, бо не було тоді бланків). Ось все круто, мені прийшло СМС, що дійсно мене там чекають і я маю номер:

Отже, день Х настав і я сам прийшов сюди (насправді був тут 25 лютого 2022 року, але це інша історія, коли мене відфулболили, а тестя забрали в ТРО). І яке ж було моє здивування, що тут сказали, що неприйомні вже години!  Тут майже нікого вже не було, я зміг поговорити лише з черговим на прохідній через скло. Він сказав що можу почекати працівника, який скаже список потрібних документів, але той їсть.

Що ж, чекав поки поїсть.

Отже, зі мною порозмовляли. Сказали на які години і дні можна записуватись в тій черзі міноборони: вівторок і четвер з 9 до 11. Надали перелік що з собою принести.

В СМС вище ви бачите посилання на зворотній звязок, написав все що про них думаю і про їхню електронну чергу.

З хорошого: все ввічливо і приязно, навіть відпустили додому без бусифікаціі. ТЦК не таке вже й страшне, як про нього пишуть і знімають відео. Я вийшов)))

До зустрічі в продовженні, найближча вільна дата на запис через три тижні, 25 вересня.

2024-09-09

Вирішив не сидіти, не чекати, а записатись на проходження Військово-лікарської комісії (в подальшому ВЛК). Оскільки без неї все-одно нічого з оновленням ВОД не буде.

Прийшов після пʼятого години в ТЦК, там вже чергового не було. Але працівник любʼязно мене вислухав і виписав папірець на проходження ВЛК. Я запитам, що з собою мати, на яку годину йти і до чого бути готовим? Відповідь: N/A.

Маю три дні, щоб стартанути.

2024-09-10

На ВЛК я приїхав без пари хвилин восьмої ранку. Людей почали запускати пару хвилин по восьмій. Загалом тут обстановочка така собі, відчув вайби з шкільних часів з цими всіма чергами по коридорах. Але між людьми ходять пару військових, які підтримують дисципліну і скеровують потоки.

Спочатку стійка реєстрації, де запитали мою групу крові (хто не знатиме, то здаватиме аналіз) і чи маю право на відстрочку. Позитивна відповідь означала відповідну помітку олівцем на обхідному листі.

На диво до невропатолога черга була мінімальна і я відразу його пройшов, адже мене лякали, що саме тут буде затик. Правда мені виписали направлення окреме на окреу консультацію ще в лікарні, після вивчення моїх заключень лікарів про стан хребта. Що ж, найперший запис лише на наступному тижні, я відразу скористався направленням в цій же поліклініці.

Хірург – придатний

Лор – придатний

Окуліст – придатний, але ліво око геть кепське. Треба досліджуватись деінде.

Психіатр – у відпустці до четверга

Терапевт – я 16 в живій черзі, по одній людині в 20 хвилин. Я заздалегідь взяв направлення в сімейного лікаря зробити флюрографію, то відразу в цій поліклініці й зробив цю процедуру, щоб було значно швидше.

Оскільки станом на 09:30 ранку в кабінеті терапевта був лише пʼятий чоловік з черги,  я поїхав на роботу.

UPD: в цей же день приїхав на 12 годину і потрапив до терапевта. Вона мене попросила додати копії історії моєї хвороби до справи, дочекатись результатів флюрографії – лише так вона зможе написати своє заключення. Поки що написала не “придатний”, а щось олівцем на своєму лікарському.

На разі все, 16 вересня прийом в невропатолога.

2024-09-16

Приїхав на ВЛК десь о 07:45 і відразу дописався в листочок, прикріплений до зачинених деверей, на прийом до терапевта. Був 14 в черзі. Хоча лікарка мені сказала, що треба донести лише три копії заключень, то можна й без черги звісно. Ага, а як же. Ще потім мені довелось відвойовувати в словесній перепалці з номером 21, що я маю право йти в цей кабінет.

Після запису я мило поспілкувався з місцевим військовим, який впускав людей в середину:

– Скажіть будь ласка, а психіатр сьогодні буде?

– А зарплата більшою у мене буде?

– Я ж вас питаю, оскільки ви тут як модератор всіх посилаєте по кабінетах і знаєте де й коли лікарі приймають.

– А тут в нас свідок єгови був, який як отримав “на відправку” різко віруючим став, то на питання чи може брати в руки не автомат, а лопату всі слова забув!

– То мені чекати психіатра зараз чи пізніше приїхати?

– Я, що знаю б*я. Вас багато б*я, я один б*я.

– Мені мали направлення до невропатолога ваші військові підписати, куди йти?

– О, це по ділу. З головного входу на прийомку.

Пішов, взяв підписаний бланк з електронним направленням написаним від руки. Оскільки мені на 10:40, а на годиннику було по чомусь восьма, то я поїхав на своє навчання німецької мови, яке починається о дев’ятій ранку.

О 10:20 я знову вже був тут і зміг пройти психіатра за десять секунд:

Психіатр – придатний

Далі мене чекала поважна лікарка в лікарні КНП “ЦПМСД “Ювілейний” РМР. Вона обурювалась, що їй постійно присилають оцих з влк і це не її робота взагалі. А коли конкретно мова зайшла про мене, то вона обурювалась, що з моїми болячками мені до травматолога, до хірурга чи ще до когось. Але що поробиш, мусить зараз й це робити. Виписала мені окреме направлення на процедуру Електроміографію. Сказала, що я мушу дзвонити по всіх лікарнях нашого міста і знайти де мені це зроблять, обов’язково “по акту”. Потім з результатом знову приїхати до неї, потім від неї із заключенням на ВЛК.

Після цієї дами я знову повернувся на ту комісію “передати три копії” терапевту. Довелось трохи поборотись за своє законне місце в черзі, а ще пропустити перед собою чоловіка, який записався в чергу ще в минулу п’ятницю, бо не всі хотіли його взагалі сьогодні допускати.

Лікарка уважно переписала всі заключення моїх лікарів в фінальний акт, перенесла навіть дослідження УЗД із зазначенням всіх деталей. Це все зайняло доволі таки багато часу. В кінці поміряла мені тиск.

Терапевт – придатний

Порадила з дивною особливістю одного з внутрішніх органів знову зайти в кабінет до хірурга, щоб він звернув на це увагу. Ну я це зробив, той порадив мені змінити УЗД апарат і приїхати знову.

Ще я сьогодні був в дерматолога, але він в обхідному листі тепер опційний. Вона вивчила мої родинки на шиї і сказала: “ви мусите взяти направлення в сімейного лікаря, поїхати з ним в диспансер, там хай вам напишуть заключення і приїдете сюди з ним”. Цікаво, навіщо вона там взагалі сидить?

Найперша дата в календарі, яку я зміг знайти по всіх лікарнях для електроміографії була на 23 вересня. Щось я приунив, адже навряд чи мені зроблять цю ВЛК до 25 числа, коли у мене назначено в елетронній черзі прихід в ТЦК. Настрій такий-собі.

2024-09-17

Сьогодні мав можливість в обід вийти в місто, то ж скористався словами дерматолога з ВЛК:

“ви мусите взяти направлення в сімейного лікаря, поїхати з ним в диспансер, там хай вам напишуть заключення і приїдете сюди з ним”

З отриманим направленням від сімейного прийшов в Рівненський обласний шкірно-венерологічний диспансер, почекав трішки в черзі і потрапив до лікаря. Вона мене оглядати навіть не стала, бо я “все зробив не так!”. Зателефонувала якомусь начальству з ВЛК і переказала наступне: “Їдете знову на комісію, берете направлення там, підписуєте військовими, і тоді знову сюди до мене. Завтра їхати нема чого, там нікого не буде, в четвер можете.”

Та йопт!

2024-09-19

Приїхав на ВЛК до дерматолога взяти направлення до спеціаліста в диспансер. Звісно, що ця лікарка сказала, що я все наплутав і треба було з електронним направленням від сімейного лікаря приїхати до неї і нікуди не йти. Що ж, оскільки це направлення “в роботі”, я мушу знову звернутись до свого сімейного. Добре, що якраз в цей момент ця моя лікарка була на роботі і вже за хвилин 15 я мав новий номерок. Дерматолог видала мені бумажку, яку я здав військовим. На моє прохання затвердити це направлення швидше я отримав відповідь: “Ми це все передаємо лише в ТЦК, тому їдьте туди зрану завтра. Помічник чергового вам віддасть”.

Мої надії на закінчення ВЛК до настання зарезервованої дати в ТЦК на оновлення ВОД вже тануть на очах.

2024-09-19

О 09:30 вже був на вході в РТЦК та СП, людей перед дверима було кілька десятків, але мене пустили без черги просто за підписаним направленням.

Відразу цього ж дня з цим направленням я приїхав в диспансер, де мене оглянула лікарка. Її слова приблизно такі: “Так, перед війною люди з такою хворобою дійсно були непридатними чи обмежено придатними. Тому у вас це й написано у військовому квитку. Але зараз час інший. Тому тут хіба що може бути, що вам буде записано, що це може заважати носити військову форму”. Навіщось мене ще заставили здати кров з пальця, я цього не люблю.

Після 15 хвилин описування моєї хвороби в акті та особистій картці, я був запрошений окремо в кабінет головного лікаря — фінальна резолюція за ним. Він на мене подивився, повернувся до цієї лікарки і похитав головою не схвально.

“Носінню військової форми не ускладнюють”

2024-09-23

В дитячій лікарні пройшов процедуру електроміографії. Прийшов на 15:00, вийшов в 16:40. Доволі таки неприємна річ. Тебе бʼють током, то менше, то більше, то серією. В кінці лікарка сказала, що результати неоднозначні і вона рекомендує ще якусь там іншу процедуру, коли в хребет вставляють голки.

2024-09-24

З заключенням лікарки-фізіолога, що зробила мені процедуру вчора, я поїхав до невропатолога в лікарню, яка власне мені направила на електроміографію. Ця лікарка-невропатолог приймала лише з 12 години, а невропатолог при ВЛК приймала лише до 13 години.

В лікарні мене нарешті оглянули, переписали в влк-акт всі результати. Наказали додати до справи всі копії документів, що я маю і головне: занести їхні заключення на підпис головному лікарю. А підпис ставлять лише з 13:00 до 14:00. Я постарався зробити копії, зайняти чергу на ВЛК і виловити того головного лікаря в коридорі.

Прибіг до невропатолога у ВЛК в 13:02. Ну й по класиці жанру вона категорично відмовилась мене прийняти, хоча мені потрібно було їй лише надати акт з лікарні. Робочий день в неї закінчився.

А так, я міг би відразу здати весь обхідний лист військовим і він був би вже в ТЦК наступного дня. Відтак я міг би скористатись своїм електронним записом на чергу, яка у мене була саме на наступний день, середу 25 вересня.

Але ж ні, тепер я мушу обрати новий час, коли подати ВОД. І найближче вікно, яке мені відкрилось – це 23 жовтня.

2024-10-01

Зранку приїхав на комісію зі своїми заключеннями від невропатологині та дерматологині. Відразу черга до першої, а другої ще й на роботі немає. Довелось сумно посидіти на тутешніх лавках з годинку часу. Коли потрапив у кабінет, то лікарка навіщось ще раз постукала по мені своїм гумовим молотком і прийнялась старанно переписувати резултати всіх заключюень своїх попередниць в мій акт. Попросила чекати мене коридорі. Дерматологиня попросила те ж саме.

Добре, що тут можна здибати когось зі своїх знайомих і про щось поговорити, щоб вкотре прискорити ці постійні чекання.

Дерматолог – придатний

Невропатлог – придатний

Нарешті лікарка винесла мою особисту справу, в якій вже були фінальні заключення від невропатолога та дерматолога. Цю папку/обхідний лист я заніс в кабінет до військових. Мені було сказано: “Сьогодні приїдете на 12:00”. Ну що ж, довелось дві годинки погуляти по району Ювілейний.

Поки гуляв, то думав: невже не краще було кожному лікарю казати, що я не маю зовсім ніяких проблем та скарг на своє здоров’я? Це б зекономило стільки часу! Який сенс ходити на всі ці комісії і робити додаткові обстеження, якщо вони ніяк не впливають на фінальний розпис в твоїй справі? Причина бо якій мене взагалі списали від служби у війську в 2007 році тепер взагалі не заважає для мобілізації, жодних обмежень.

В назначений час мене викликали в кабінет, щоб я поставив свій підпис під заключенням голови ВЛК: придатний. Військовий сказав: “Бронюєте час в ТЦК у прийомні години і йдете в сьомий кабінет. Можете бути вільні.”

Це допис оновлюється і дописується

Корисні посилання:

  • Стати в електронну чергу на вебсайті міністерства оборони: https://q.mod.gov.ua/registration-place
  • Рівненський телеграм форум для тих, хто розраховує на відстрочку, де можна також все запитати і організуватись в чергу: https://t.me/vidstrochkarivne

3 thoughts on “ТЦК та СП і я

  1. ВОС – це не документ. Це військово-облікову спеціальність. Її отримуєш після навчання або якось рендомно у військоматі. ВОС записується у військовий квиток.

    1. Пардон, так ти правий. Сусідні терміни.
      ВОС у мене вже є, хтось просто з стелі взяв число 956.

      Зміню абревіатуру в дописі.

  2. * Якщо потрібно оновлювати військовий, імовірно потрібно ВЛК, краще одразу взяти направлення в ТЦК, його чергові давали без черги в прийомні дні( вони зранку питають кому та видають).
    * пройти ВЛК якщо здоровий то швидко(2 дні), якщо ні то це тижні дехто ходить 2-6 міс.
    * результат ВЛК буде переданий у ТЦК( там як повезе, декому кажуть через місяць і більше приходити і вже тоді потрібна пачка документів паспорти, свідоцтва, тощо…)
    * виготовлення нового ВОД 2-3 тижні, ймовірно дадуть картонку що теж є тимчасовим, але на ньому написано військово обліковий документ і є штрих код (книжечка тільки коли ідеш в ЗСУ)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *