Книга: Кентерберійскі розповіді / The Canterbury Tales

on

Ця книга написана ще в чотирнадцятому сторіччі. Таке собі англійське “Слово о полку Ігоревім”.

зображення автора книги Чосера у вигляді паломника в його ж рукописі

Являє собою збірку оповідань, які розказують по-черзі всі учасники паломництва святі землі. Компанія там зібралась різношерстна: там і лицар, і священник, і кухар, і ткачиха, і лікар.. Всього їх там десь 15 чоловік. Кожне оповідання ведеться від іншого члена компанії, тому розповіді ці абсолютно різні по сюжету і навіть стилю написання.

Книгу буде навіть цікаво читати з будь якого місця.

І хоча написане це все в час глухого чорного середньовіччя – проблеми у людей повністю ті самі. В більше, ніж у половині оповідань йдеться про любов і похіть. Потім дружба й зрада, і є пара розповідей на біля релігійну тематику. Подумати тільки, книга написана 700 років тому, а проблеми, які там висвітлені не втратили актуальності і у нас час.

Чи цікаво це? Досить не погано, але мабуть дуже молодим людям та й дівчатам буде доволі нуднувато. Спочатку трохи відштовхує те, що написано все віршами, причому різного стилю. Але потім звикаєш :)

Герої Кентерберіських розповідей

Якби там не було, але однозначно цікавіше, ніж наше рідне “Слово о полку…”, тут присутні секс, насилля з відтинанням різних кінцівок/голів та інші середньовічні веселості.

Цей твір постійно входить у всілякі “топ-сто-книжок які потрібно обовязково прочитати”, ось наприклад: http://en.wikipedia.org/wiki/The_100_Best_Books_of_All_Time

А ще вона є краєугольним каменем становлення сучасної англійської мови, яку започаткував по-суті автор Джефрі Чосер. До цього на туманному альбіоні базарили дикою мішаниною французької, латинської, шотландскої і ще хто-зна яких мов, з яких і народжувалась доісторична англійська.

Конкретно в моєму примірнику книги історичних та культурних зносок, які пояснюють значення окремих слів або виразів є 271(!) штук. Ну і сама книга має 930 сторінок :) це при тому, що автор так і не зміг її завершити.

P.S. Ще одна цікава штука. Десь півроку тому, вивчаючи англійську мову, я переглянув дуже кльове відео від BBC: http://www.bbc.co.uk/filmnetwork/films/p00m187s І ось тепер мені стало все ще більш зрозуміліше. Якщо ви навіть і не плануєте читати цих кентерберійських розповідей, відео все-одно подивіться, воно дійсно кльове. Наганяє добряче страху :)

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *