Книга: Залишинець. Чорний ворон

on

“Звитяга породжує легенди, а відчай – брехню.”

Тяжка книга. Але дуже класна. Автор – Василь Шкляр.
Читав я її більше місяця, це давалось важко. А справа в тому, що розвиток будь якої сюжетної лінії у книзі веде лише до поганого.
Книга описує життя й боротьбу за волю “лицарів лісу” – партизан, які виступили проти влади більшовиків на початку двадцятих років. Сюжет лихо закручений, тримає в напружені постійно. Кругом зрада, відчай і зневіра. Ну й, звичайно – загибель. Але головні герої незламні: Воля України або смерть. Хоч бери та й кіно знімай – з голлівудським бюджетом вийшла б просто бомба.
Автор майстерно використовує українську мову, застосовує старі й влучні слова. Багато взяв собі на озброєння.
Сцени з голими дівчатами і навіть сексом теж присутні. І знову ж таки, підібрані такі гарні слова і звороти, що зачаровує:

“Він ділився із нею своїм здоров’ям, ставав коренем понтійської азалії, дикої орхідеї, кадила духмяного і переливав у них свою міць, а сам пив силу з її грудей, і так вони ставали єдиним колобігом”

Всім людям, які люблять українську історію, повстанців, вишиванки і ненавидять червону заразу – книга строго рекомендована до прочитання. Взагалі, особисто я вважаю, шо можна цей твір включати у шкільну програму.

“Прощавай, отамане. такий час, що, може, ще більше не побачимося. Але… — на його губах затремтіла сумовита усмішка, — їднак історія колись скаже, хто ми були і де поділися.”

One thought on “Книга: Залишинець. Чорний ворон

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *