Кіно: Бетмен: Повернення / The Dark Knight Rises

on

Вчора вночі переглянув в кінотеатрі сабж.

Це вже заключна (та невже?), третя частина франшизи від Крістофера “наше все” Нолана.

Коротенький сюжет: вісім років тому Бетмен взяв на себе вину за злочини окружного прокурора Харві Дента (розум якого затуманив Джокер), щоб спасти місто-мегаполіс Готем. З того часу Харві – національний герой, а Бетмен – вигнанець. В місті завдяки цьому поборено всю організовану злочинність, чистота й порядок. Але не надовго, адже з’явився новий супостат – Бейн. Хто його зупинить? Відповідь трохи очевидна, звичайно, що наш герой.

Зі всіх трьох частин ця – найсуворіша, найтемніше і наймелодраматичніша. В деяких моментах взагалі включається сльозна музичка і два головні герої балакають “по-душам” хвилин з сім. Але режисер не обділив нас і угарним екшеном: переслідування на футуристичних (не не компютерних!) машинах, бійки (дуже якісні) і навіть вперше у кіно неймовірний трюк з двома літаками.

Оператор  відпрацьовує свою зарплату дуже добре, від загальних планів міста бігають мурашки по спині. Взагалі цей оператор і режисер завжди працюють разом, ще починаючи з геніального Memento.

Сюжет, скажемо так, нормальний. Є провісання й деякі нестиковки, але вони допустимі, щоб вийшла цілісна картинка. Порівнюючи з другою частиною, як на мене, сюжет вийшов набагато слабшим.

А тепер саме головне, чим мені цей фільм і сподобався: акторська гра. Про тезку Нолана – Бейла вже писано-переписано в неті купу всього. Він від фільму до фільму може повністю змінитись:

Але тут він проробив цей фокус прямо протягом фільму! Спочатку він скалічений дідуган з козлячою борідкою, потім спортсмен супер-бетмен, потім побитий хворий й кволий заросший в’язень, що навіть стояти на ногах не може і під кінець  – національний герой з кам’яним підборіддям БЕТМЕН. Ну що тут можна сказати, Christian Bale на висоті, як завжди.

Окремо обов’язково потрібно відзначити молоде дарування Joseph Gordon-Levitt. Це просто супер актор зірка якого запалилась після Inception. Тут він зіграв знову, блискуче! Я ще може окремо потім напишу рецензію на фільм з ним, який ніяк не попадає під мейнстрім Hesher

Комісар поліції Gary Oldman наршеті розбушувався, дали йому волю після другої стрічки. Хороша вийшла роль.

Ось навіщо було вилучати на середині фільма дворецького Michael Caine я так і не зрозумів :( Зіграна роль сером як завжди класно.

Жінка-кішка Anne Hathaway, як на мене, притягнута в фільм за вуха. Оскільки цього вимагає комікс, продюсери і жіноча аудиторія, бо яке ж кіно без любовної лінії? Акторка на цей раз чомусь у Нолана випала симпатична, не те, що повний міскастинг всіх головних жіночих ролей в попередніх фільмах. От лише одне питання: так файно їздила на мотоциклі ця баба, але чому ж нам так мало показувала її, вибачте, попу? Так вже гарно вона розкарячувалась на тому мотоциклєті, і так мало це показували. Щось все-таки режисер не любить жінок, як треба.

Ще одна баба Marion Cotillard (теж перетягнута з Inception) мені не сподобалась. Відсутність харизми, і дуже миттєво перетворення. Не вірю. Та й жіночка, як на мене, не гарна як для Голівуду.

А тепер саме головне. Образ, який витягує цей фільм повністю. Який би там не був сценарій. Зустрічайте – Бейн. Актор Tom Hardy.

Першим ділом, коли я вчора повернувся о другій ночі додому з кінотеатру, я почав шукати інфу в неті, хто ж це такий за актор?! Яке було моє здивування, коли Том Харді виявився таким симпатичним малим:

Це він грав в фільмі Нолана Inception веселого чувака-забіяку Еймса:

Блін, яке перевтілення! Це просто неймовірно! Гляньте на наступне фото, як може це бути фаталістичний БЕЙН?!!

Перед цим актором я просто знімаю капелюха і вимагаю оскара для нього! Його роль без сумніву – найважча у фільмі. Актор грає лише одними очами!! І як, я просто в шоці. Його грою можна насолоджуватись. Як веде себе цей бейн при захопленні біржі, як він керує своєю арміює, і як він дивиться на кохану жінку. Це просто супер!

Це не просто головний злодій фільму, антогоніст. Його будуть порівнювати з Джокером без сумніву. Але Бейн геть інший: він спокійно говорить, взагалі не робить жодних зайвих рухів, неймовірно сильний і точно знає свою мету. Як він бився з Бетменом, яка швидкість і сила. Я респектую тим, хто ставив ці бої. Не буду більше писати одне й теж, просто  Том Харді – неймовірний молодчина.

Треба підбивати якісь підсумки. Ось люди, заради яких треба дивитись це кіно:

Музика, і особливо головна тема, коли Бетмен має виконати якийсь черговий карколомний супер трюк – чудові. Нагнітання атмосфери в фільмі теж дуже класно зроблено. Спецефекти на висоті.

Гідне завершення трилогії, Нолан не впав в багнюку лицем і тримає планку.

Том Харді – мегареспекти!

P.S. картинка в кінотеатрі була поганенькою зовсім, все розмите, не в фокусі. Ще й сніжило сильно.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *