Облік власних фінансів

on

Як і будь-яку нормальну люди мене почало турбувати питання: “Куди діваються мої гроші?”

Тому начитавшись різноманітних оглядів в інтернеті я поставив собі дуже хорошу програму “Домашня бухгалтерія”. Старанно вносив туди кожен чек, кожну булочку і квиточок в тролейбусі. Як і слід очікуватись через пару місяців це мені набридло і я геть заплутався в інтерфейсі цієї програми.

Минуло 5 років, мене знову почало мучити питання: “Як стати багатим? На які саме види витрат найбільше йде грошей? Де можна зекономити?” На цей раз я підійшов до питання більш творче. Замість того, щоб шукати відповіді в інтернеті я порозпитував своїх друзів та знайомих: хто як контролює власні фінансові витрати. Чого я тільки не наслухався у відповідь:

  • ніяк, менше знаєш — крепше спиш
  • в паперовому блоктнотику записувати всі витрати
  • в ексель файлі (дуже популярна відповідь)
  • за допомогою онлайн сервісу homemoney.ua
  • за допомогою спеціальних програм (таких як Домашня бухгалтерія), тисячі їх.

За разом я ще й прочитав книгу про основи фінансової грамотності і рішення вже прийняв твердо: гроші треба рахувати. Потрібно було лишень обрати найбільш зручний інструмент для цього.

Головною помилкою всіх людей, яких я питав і мою теж, було те, що рутинний процес внесення всіх можливих витрати в програму перетворюється на муку. І рано чи пізно просто набридає. Також, немаловажним фактором фейлів було й те, що люди намагались користуватись готовими програмами, підлаштовуючись під їхній інтерфейс. Отже, що ж обрати?

Паперовий блокнот я відкинув відразу, бо ще зі школи ненавиджу писати щось руками. В старших класах майже всі твори по літератури за мене писали дівчата за шоколадки і цукерки (Леся передаю тобі тут палкий привіт!). Екселівський файл я й так веду, в який вношу самі значимі свої покупки :) Онлайн сервіси не радують зовсім: якісь дядькі, що контролюють сервери будуть знати скільки грошей я витрачаю на халву чи фідери. А тим більше будуть знати скільки я отримую грошей. Мало того, всі онлайн сервіси з коробки пропонують дуже й дуже обмежений функціонал, хочеш більше то плати. Їх як програмку не взламаєш і не обдуриш. То ж лишився лише один варіант, це програма на ПК.

Серед того всього різноманіття мені сподобалось лише одне рішення. Повністю безкоштовне, з відкритим кодом, з грандіозною супровідною документацією і інтуїтивно зрозумілим інтерфейсом, який я сам собі маю побудувати. Назва рішення: ghucash

Вся логіка програми побудована на 5-ти різних типах рахунків і подвійному записі транзакцій. Все серйозно, як і в будь якій професійній бухгалтерії:

Милий на вигляд і зручний в користуванні інтерфейс:

Чудові графіки й діаграми по використанні власних грошей:

Проект має більше як шестирічну історію і багатомільйонну армію прихильників. Одним з яких є мій колега на роботі, який мені і показав основі ази роботи з нею. Головна штука, яку я засвоїв: зробити статті видатків саме такі, які бувають у мене і не плодити їх over9000 штук. Аналогічно й це правило відоситься і до статей доходів.

Мало того, ця штукенція мультиплатформенна і без жодних проблем запустилась на моїй домашній OpenSolaris Win7 :)

Що ж в підсумку? За місяць користування я зрозумів, що 30,76% своїх грошей, які використовуються для оперативних витрати йдуть далеко не на їжу, а на аптеку! 21,47% витрачаються на хобі, майже 12% грошей витрачаэться на дітей, 10% на піщу насущну, ну й 7,68% на різноманітні подарунки. Опа, а де ж жінка? Вона поки що знаходиться в розділі витрати “інше” і забирає майже 15% :) всі інші кошти пішли на податки.

Надіюсь я на це діло не заб’ю і буду ретельно все вносити :) Мій колега вносить вже 10 років, оце то самодисципліна.

3 thoughts on “Облік власних фінансів

  1. Десь закралась помилка, як можливо що хобі > жінка :)
    А якщо просумувати жінку і дитину отримуємо трішки більше ніж хобі :)))

  2. Віть, все кльово…але я незнаю жодної мови (трішки українську і російську)…тому по тихссилках нічого прочитати не можу, а хотіла б…..ми теж з чоловіком вели бухгалтерію…потім скляк комп…перенесли в блокнот…і закинули…може десь можна все те прочитати, на рідній мові?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *