Духова шафа Bosch HBA43T350

on

Напишу тут про те, як я вибирав собі нову духову шафу в квартиру.

Розпочалось все з того, що коли ми продали своє попереднє помешкання, то кохана дружина заявила, що “в нову квартиру ми купимо нову духовку!”

Коли ми переїхали в нову квартиру, то тут попередні власники нам з меблів не залишили зовсім нічого. Навіть лампочки всі повикручували. Кухня була взагалі гола і пуста. То ж ми вирішили замовити туди нові меблі, а жінка наполягла на тому, щоб купувати техніку всю нову і вбудовану. “Стару” (2008 року випуску) stand-alone духовку+варильну поверхню Siemens ми подарували улюбленій тещі. Ось з того часу, а це був приблизно лютий 2013 року, я й почав свої пошуки. Пошуки нової вбудованої духової шафи.

Звісно, що перш за все було проскановано всі великі форуми, які присвячені побутовій техніці. Найбільш толкові поради я знайшов ось тут: лінк1, і ще лінк2

Так ось, зі всього того різноманіття товарів, що є в нас на ринку, я почав схилятись лише до виробників Бош і Сіменс, я не хочу цим сказати, що Гореньє, чи Нефф, чи Електролюск чимось гірші. Ні, просто перші більш описані і по них я зустрів більше відгуків(як хороших так і не дуже).

Після того, як визначився з виробником, почав задавати собі наступні запитання:

1. Чи такий хороший піроліз, як про нього пишуть? Це такий процес очищення духовки, коли всередині все вигорає вщент, і лишається лише позамітати там попіл віничком. Скільки то тягне електрики? Чи смердить воно? Чи варто за таку функцію переплачувати 1500 грн?
2. Про автоматичні програми готування їжі. Чи дійсно варто купувати духовку з великою кількістю закладений автопрограм?
Вони маркіруються, наприклад в духовках Бош, як AutoPilot 40 чи AutoPilot 68. (Боже мій, нащо мені 68 автопрограм?? Включаючи готування оленини чи якихось омарів)
Чи буду я користуватись ними?
3. Функція 3D гаряче повітря. Це просто тен, який розташований навколо вентилятора на задній стінці. Призначений для рівномірного одночасного приготування кількох страв. Також пишуть, що потрібен для готування таких продуктів як заморожена піца та картопля фрі (ага, теж заморожена). Так ось питання: чи дійсно я буду користуватись цією функцією? Воно виглядає на приборній панелі як вентилятор всередині кружечку. Просто за її наявність теж потрібно переплачувати близько 500-800 грн (залежить від моделі)

Через кілька місяців відповіді в мене вже були. Порадились з дружиною і обрали конкретну модельку. Коротко по відповідям на запитання: 1. Піроліз смердить, 2 з половиною години споживає максимум з розетки скліьки може; 3,68 кіловат електроенергії. Переплатити за цю штуку все-таки варто, якщо не хочеться мити духовку всередині. 2. Автопрограми фігня. 3. У кого така функція є, той нею і користується, і хвалить її. А в кого такої функції немає, той готує все точно таке ж саме.

Але спочатку напишу тут про всі свої напрацювання у сфері класифікації духових шафів БОШ :) Ну не пропадати ж такому гайду по духовим шафам Bosch дарма!

Ця класифікація стосується лише вбудованих духових шаф. В маркуванні майже завжди 9 символів. Наприклад моя  HBA43T350. В класифікації я в кінці в дужках буду лишати свої коментарі.
  1. Перша літера завжди H
  2. Друга вказує на тип (HB-незалежна духова шафа, HE-залежна)
  3. Третя літера: A-відкидні дверцята, наприклад як в найпростішій моделі HBA23B223 (двері як двері, відкидаються вниз)
    B-візочок, що виїжджає HBB33C550 ось так воно виглядає (спірна корисність, уявіть якщо доведеться перевірити степін приготування якогось здоровенного куска мяса, це ж весь пил-жар висовується назовні, дуже гаряче все й небезпечне)
    С-Компактні духові шафи HBC36D754 (це кому місця на кухні впритик)
    D-духова шафа+варильна панель HBD340P54 (у мене окремо варильна поверхня)
    G-дверцята з механізмом доведення SoftClose HBG33B455 (корисна штука)
    L-дверцята з боковим відкриттями (Left-вліво) HBL33B550B (в Україні не продаються зовсім)
    R-дверцята з боковим відкриттями (Right-вправо) HBL33B550B  HBR33B550B (в Україні не продаються зовсім)
    M-шафа з двома духовими відсіками HBM13B150B (в Україні не продаються зовсім)
    N-всі духові шафи початкового рівня, вони збираються в Турції HBN211E2 (хочеться Європейського виробництва, а не турецького, чи не так? :) )
    X-вбудована духова шафа шириною аж 90 см HBX33R51 (в Україні не продаються зовсім)
  4. Четвертий символ вказує на тип очищення. Тут цікаво
    Цифра 1 внутрішнє покриття звичайною коричневою емаллю
    Цифра 2 внутрішнє покриття Granit Email, але якщо виробництво турецьке (третій символ N), то покриття звичайна коричнева емаль
    Цифра 3 Granit Email плюс задня стінка з каталітичною поверхнею EcoClean
    Цифра 4 Granit Email плюс каталітичні бокові та задня стінка EcoClean
    Цифра 5 всі стінки каталітичні (верх, бокові, задня), а низ з GranitEmail
  5. П’ятий символ це тип дисплею(за винятком турецьких шаф N, в них всі дисплеї в купі під цифрою  3)
    Цифра 2 – самий простий дисплей – без демонстрації поточного часу (лише таймер) і лише два часових символи (звуковий сигнал і таймер)
    500x158, 17.8Kb
    Цифра 3 – дисплей з показом поточного часу і розширених часових налаштувань: таймер відключення, відкладений старт, звуковий сигнал, і на додаток є сенсорний символ очищення (як на мене, то цього всього повністю достатньо, хороший баланс ціна/якість)
    500x153, 14.5Kb
    Цифра 4 – дисплей у духових шаф з 10 авто-програмами (AutoPilot) і тут є символ вибору маси продуктів kg
    500x140, 15.3Kb
    Цифра 6 – подвійний символьний дисплей з можливістю вибору 40 авто-програм (AutoPilot).
    500x130, 12.7Kb
    Цифра 7 – cамий продвинутий подвійний дисплей з лівою текстовою частиною. Є можливість вибору з 68 авто-програм AutoPilot (круто мабуть обрати в меню блюдо з перепілки, але цікавіше його приготувати самому, чи не так?)
    500x131, 13.6Kb
  6. Шостий символ (букви A,B,C,R,S,T) вказує на висувний механізм дек.

    A-ребристі бокові стінки
    B-рівні бокові стінки
    C-висувний возик
    R-телескопічні направляючі на одному рівні (телескопи реально корисна штука, полегшують приготування їжі)
    S-телескопічні направляючі на двох рівнях
    T-телескопічні направляючі на трьох рівнях
  7. хз що це таке
  8. Під восьмим номером просто колір
    2-Білий HBG78B720
    3-Кварц HBG33B530 
    5-Нержавіюча сталь HBA43T350
    6-Чорний HBG34B560
    9-Коричневий HBG38B9B0 (в Україні не продаються)
  9. Дев’ятий символ це цифра або 0 або 5. 0 – відкидний гриль для легкої чистки. 5 – немає такого відкидного гриля.

Ось таке от різноманіття :) А тепер головна фішка Бош: вони навмисне роблять 100500 різних шаф, які обов’язково відрізняються між собою набором функцій і комплектацією так, щоб ви завжди прагнули купити щось краще. Ось наприклад мені спочатку дуже сподобався HBA63B255F. В ньому є піроліз, АЛЕ нема нічого іншого взагалі. Ні нормальних направляючих, ні дек, і саме просте меню. Хочеш хоча б щось краще — немає проблем, плати бабелики. Ось обрав ти собі якусь хорошу духовку, наприклад HBG36B650, а в ній немає направляючих, і не зважаючи на захмарну ціну відсутня будь-яка система само чищення. Тобто хитрі маркетологи розраховують, що після придбання такої духовочки споживач прийде до них знову і купить ще й телескопи(майже 200 баксів) і три панельки EcoClean(150 баксів).

Виходячи з міркувань того, що для моїх потреб буде цілком достатньо базового набору функціоналу, а набором автопрограм я користуватися не хочу, вибір впав на модель HBA43T350. Ось так виглядає це чудо на фото:

Вбудована духова шафа HBA43T350
Вбудована духова шафа HBA43T350

В цій моделі немає доводчика дверцят, немає піролітичного чищення, немає 68 зарання підготовлених авто-програм, немає текстового подвійного дисплею з російською мовою. Зате в ній є відразу: три рівневі телескопічні направляючі (не повного висування), відразу три каталітичні стінки в середині і чудовий зовнішній вигляд. Я ще двічі чи тричі спеціально ходив в магазин побутової техніки і обмацав цю духовку зі всіх сторін, покрутив ручки й поїздив направляючими.

Головним фактором вибору саме цього виробу було наступне: в українських інтернет-магазинах на складах є товар, який рахується “сірим”. Це точно такі ж вироби, зроблені на тому ж Іспанському заводі зі всіма функціями і опціями, але на них гарантію дає не виробник а саме магазин. І через це ціна складає всього лиш 40% від вартості аналогічної шафи в магазині. Мені обійшлась ця духовка всього лише за 3300 грн, для порівняння рекомендована ціна на офіційному сайті Бошу в Україні: 6849 грн. Капець. Якщо комусь цікаво то купував ось тут: http://www.gsl.ua/ua/Built-In/Oven/bosch-hba-43t350.html сервіс у них хороший, все пройшло як по-маслу.

Тепер я чекаю-не-дочекаюсь вихідних щоб приготувати піцу, жульєн і рульку :)

One thought on “Духова шафа Bosch HBA43T350

  1. “Боже мій, нащо мені 68 автопрограм?? Включаючи готування оленини чи якихось омарів” – нагадало наші розмови про твою пральну машину і доцільність режиму “брудні шкарпетки” :)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *