Книга: The Metamorphosis / Перевтілення

on

Уявіть собі одного ранку прокинутись і зрозуміти, що ти більше не людина. А комаха.

The Metamorphosis / Перевтілення. Франц Кафка
Перевтілення. Франц Кафка

Саме це сталось з Грегорі Замзою. Молодим і успішним комвояджером в престижній фірмі. Він став гидотним жуком зовні, але всередині залишився людиною, тому що його розум лишився з ним і він розуміє все навколо, а сказати нічого не може.
Грегорі був єдиними джерелом доходу в сім’ї. І тепер його близькі ледве-ледве зводять кінці з кінцями.
Лише його сестра проявляє жалість і заходить до нього в кімнату(де Грегорі зачинив його ж батько), щоб трохи там прибрати і принести але їжу помиї і гнилі продукти. Рідна мати взагалі не може на нього дивитись, бо в неї відразу починається панічний приступ астми.
Сім’я бере до себе квартирантів, щоб мати хоча б якісь гроші на хліб, а ті в свою чергу ведуть себе нагло. Дуже гарно автор Франц Кафка описав поведінку і вигляд цих панів. Дуже крутий символізм вийшов.
Тут добре видно, що до поганих і наглих квартирантів його родичі відносяться набагато краще, ніж до нього: рідного сина та брата!
З часом навіть сестра втрачає останні почуття до жука.
В кінці кінців Грегорі вмер від зараження(крові?), що спричинило гниле яблуко. Яблуко, яким влучив в нього рідний батько. Воно застрягло тепер в спині бідного жука. Всі були раді його смерті, адже тепер тягар впав з плеч.

Ну так ось, основна думка полягає в тому, не згубна зміна вигляду, а відношення рідних людей. Варто було рідній людині змінитись зовні, як вони відразу ж всі змінили до нього відношення. Головний герой став небажаним тягарем, його соромились, боялися і навіть хотіли позбавитись від нього. Він став ганьбою і небажаним для їхнього рідства.

Це історія про те, як людина, яка щиро любила своїх близьких, не отримує віддачі і поступово чахне. Грегорі бажав всім добра навіть в своєму горі. Але завжди лишався незрозумілим для оточуючих. Йому не залишилось місця на землі в своєму новому вигляді. Все закінчується доволі таки трагічно.

3 thoughts on “Книга: The Metamorphosis / Перевтілення

    1. Автором цієї рецензії, як і всього цього вебсайту, є Малафей Віктор
      Тобто я :)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *