Книга: Поклик Ктулху / The Call of Cthulhu

on

Ктулху фтаґн!

І як це раніше я це оповіданнячко пропустив!

Однозначно сподобалось. Коли читав, то так і бачив весь той дивакуватий світ, що придумав у своїй уяві автор. Впевнений, що кіно про цього Ктулху вийшло б неабияке круте.

Весь сюжет можна описати кількома реченнями: існує древній культ і його прояви спостерігають в різних куточках нашої планети. Всі хто пробував досліджувати це явище помирали при дивних обставинах. Перед нами записки двоюрідного внука англійського професора, який зібрав всі напрацювання, що зробили до нього. З цих записок ясно, що мільйони років тому Землею правили Праотці з далеких зірок. Тепер вони всі мертві. Але не до кінця, вони сплять і чекають свого часу. Нам відомо про одного з них — Ктулху. Він покоїться в гробниці древнього міста Р’льєх. Ці Древні мають крутий скіл залазити у сни людей. Ось тут уява автора і розгулялася, краще читати, ніж описувати.  Головна ж ритуальна фраза культу: “У своїй оселі в Р’льєху мертвий Ктулху спить і свого часу.” (Ph’nglui mglw’nafh Cthulhu R’lyeh wgah’nagl fhtagn). Це місце в океані знаходять моряки і на їхніх очах Велика Мерзота пробуджується. Майже всі гинуть, двоє рятуються на кораблі(правда один сходить з розуму). Далі писати не буду, щоб було цікаво читати :)

Читається все буквально за один вечір, а образи в уяві лишаються роки.

Оригінальна зарисовка Ховарда Лавкрафта до свого твору
Оригінальна зарисовка Ховарда Лавкрафта до свого твору

В інтернеті є просто безмежна кількість арту і концептів цього Ктулху. Чомусь мені дуже запам’ятався цей Ктулху і взагалі атмосфера книги. Майстерно написано!

 

Цитати з книги Поклик Ктулху

Проявлением наибольшего милосердия в нашем мире является, на мой взгляд, неспособность человеческого разума связать воедино все, что этот мир в себя включает. Мы живем на тихом островке невежества посреди темного моря бесконечности, и нам вовсе не следует плавать на далекие расстояния. Науки, каждая из которых тянет в своем направлении, до сих пор причиняли нам мало вреда; однако настанет день и объединение разрозненных доселе обрывков знания откроет перед нами такие ужасающие виды реальной действительности, что мы либо потеряем рассудок от увиденного, либо постараемся скрыться от этого губительного просветления в покое и безопасности нового средневековья.

Уилкокс попытался передать его почти непроизносимым сочетанием букв – «Ктулху фхтагн».

«Пх’нглуи мглв’нафх Ктулху Р’льех вгах’нагл фхтагн».

[згорнути]

One thought on “Книга: Поклик Ктулху / The Call of Cthulhu

  1. У Лавкрафта был друг, Роберт Говард. Его все знают как создателя Конана, но он ещё и мистику хорошую писал. Те же “голуби преисподней”. Почитай, с фантазией там всё хорошо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *