Книга: Сімміс / Seveneves

on

The moon blew up without warning and for no apparent reason.

seveneves posterСучасний науково-фантастичний роман про те, що сталось після того, як Місяць раптово взірвався й поділився на сім частин.

Весь твір поділений на три великі частини:

  1. Власне початок від моменту події спричиненої Агентом і до катастрофи (Білого Неба та Зливи). Тут люди усвідомлюють, що сталось і готуються пережити це.
  2. Пригоди в космосі аж поки не буде досягнуто Розламу.
  3. 5000 років потому.

Для мене єдиним недоліком було те, що автор надто глибоко занурювався в кожну тему, про яку згадувалось в романі. Саме через це кінцевий об’єм вийшов такий чималенький. Все інше зайшло дуже добре!

Тільки прочитавши 550 сторінок чому твір називається саме так і в назві присутнє оте seveneves, а я то думав то все про Місяць! Але щоб до цього дійти треба бути готовим багато втратити. Спочатку десь сім мільярдів, потім ще десь тисячі півтори. І щоб лишилось сім.

Перша частина скидається на якийсь научпоп з цікавими поясненням і кмітливими винаходами. Друга частина, то як пригодницький високобюджетний літній блокбастер з розворотам сюжету градусів на 90 і постйним нарощуванням дельта ве. А от третя частина, то вже вільний політ думки автора і в порівнянні з попередньою частину сильне таке скидання температури, хоча після кілометрового вступу сюжет закручується з новою силою і вже не відпускає аж до самої останньої сторінки.

Я наробив закладок, звертався кілька разів у вікіпедію й просто ловив задоволення уявляючі того розламаного місяця, телеефіри дока Дюбуа, невпинну працю на метеорі-Альматеї колонії роботів, завзяття скаутів-смертничків, відправлення Шона Пробста за кригою й неймовірне неповернення його назад, розділення Хмарного Ковчега, людожерів, власне зібраня Сім Єв і вже потім оцих всіх Фьоклиних, Мойриних й Джулиних з Неоандерами, і нарешті в Копачів з Акустиками. Намутити оце все і зібрати в єдину цілісну пов’язану між собою логічними зв’язками купу — безсумнівна заслуга автора Ніла Стівенсона. Обов’язково тепер зверну увагу й на інші його твори.

Загалом мені сподобалось і я рекомендую всім шанувальникам наукової фантастики.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *