Одноплатний комп’ютер / Raspberry Pi 4 model B

on

Ну що ж, нарешті я дозрів до того, щоб поставити вдома окремий сервер з лінуксом і мати чим займатись довгими зимовими вечорами. Зветься цей пристрій Raspberry Pi, воно ж Малинка, воно ж Пішка.

Ось так, третього дня я розжився новеньким ґаджетом, про який багато чого читав та й давно насправді мріяв.

моя прєлєсть

Перелічувати його всі характеристики, то марна справа, бо кому то дійсно цікаво їх й так знає або може переглянути на офіційному вебсайті. Варто відзначити мабуть те, що оперативної пам’яті в ньому так само, як і в моєму величезному домашньому ПК, чотирьохядерний центральний процесор, достатня кількість порті вводу та виводу, гігабіний інтернет та сучасний де-факто стандарт живлення USB type C.

І все це розміром з кредитну картку! Воно просто не віриться, коли тримаєш на руці таку крихітку, що то є твій майбутній центральний домашній сервак.

Але навіщо цей пристрій взагалі треба вдома? У мене є купа ідей:

  • Network Attached Storage (nas)
  • time backup machine
  • плеєр dlna для домашньої мережі
  • ютуб програвач в старий телевізор, в якому навіть USB порта нема(!)
  • медіа-плеєр, туди ж
  • а потім ще й торренто-качалка ;)
  • а як вийде то ще й контенто-роздавалка
  • хочу зробити сховище всіх фоток й відео домашніх
  • і в кінці-кінці ця пішка буде керувати всім розумним будинком (якого в мене ще немає)

Перші колупання в CLI показали, що це просто лінукс, в якому можна робити любе-голубе, лише обмеження по архітектурі процесора, який тут ARM, тому абсолютно геть все підняти чи запустити не вийде. Але й зараз є сотні заточених саме під малинку рішень. Ком’юніті живіше всіх живих, апдейти виходять регулярно, ютуб-туторіали з’являються мало не кожен тиждень.

Може скластись враження, що тут написано про молочні ріки з кисільними берегами. На жаль, все не так радісно. Щоб налаштовувати цю штучку, треба добряче покоптіти як з підключеннями хардварних штук, наприклад я досі так і не зміг завести всі 8TB HDD бо якісь перехідники не такі як треба й не вистачає живлення, так потім ще й виграти ту софтверну частину (чого лише вартий прикол в OpenMediaVault коли маунтити дискові розділи потрібно лише через ВЕБ-інтерфейс!). Ну й ця штучка штучка дуже доволі сильно гріється, і треба думати про систему охолодження.

 

Список рекомендованої літератури:

https://www.raspberrypi.org/
https://www.ubuntupit.com/20-best-raspberry-pi-projects-that-you-can-start-right-now/
https://www.reddit.com/r/rasberrypi/
https://www.raspberrypi.org/forums/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *