2x

on

Щоб чимось себе зайняти і отримувати інформацію я, по дорозі кудись, слухаю подкасти та аудіо книги.

Задумався, як можна слухати більше і часу на це витрачати менше. Очевидна ідея, що потрібно слухати в прискореному темпі.

Ні для кого не секрет, що ютуб дозволяє налаштовувати швидкість відтворення. Так,  це ж не лише ютуб, зараз це вміють робити всі програвачі. На ютубі потрібно натискувати зірочку (Settings) в правому нижньому кутку відео і вибрати “швидкість відтворення” (Playback speed).

Швидкість можна зменшувати до 0.25 і збільшувати до 2 з кроком 0.25 і навіть плавно повзунком, якщо натиснути Custom.

Раніше, на зорі компютеробудування, прискорення відтворення (а це можна зробити і не на комп’ютері, а на звичайному магнітофоні, якщо марнотратити плівку швидше) приводило до підвищення висоти звуку і всіх записаних голосів. Тобто люди в прискореному записі звучали тонкими голосами, як гноми. Зараз майже будь-яка програма, включаючи той же ютуб, вміє змінювати швидкість відтворення, не змінюючи (майже) висоти звуків. Що робиться елементарно, прискорюємо відтворення, знижуємо висоту звуку. Причому просунуті застосуванки вміють окремо знижувати тональність голосів, не трогаючи звукового супроводу.

Та що я пишу й так відомі речі, давайте до практики. Багато хто знає і користується такою функцією прискореного відтворення. Коли необхідно швидко ознайомитися з якою-небудь нудною лекцією або потрібним для роботи матеріалом швидко – можна прослухати/продивитись його на швидкості 1.5 або навіть 2.0

Однак подвійна швидкість – це не жартт. 2-3 хвилини вдається концентрувати увагу, але потім воно все одно втікає. Можете самі перевірити. Відкрийте прямо зараз якесь відео і спробуйте програти його на швидкості 2.0 Не кожен і до кінця витримає. Матеріал не засвоюється. Мізки починають пливти собі кудись, відбувається перевантаження і повний стоп сприйняття. Так можна ще якось застосовувати, коли потрібно скласти хоч якесь загальне враження від переглянутого. Але тоді можна і зовсім проклацувати клавішею Fastforward, вириваючи десятисекундні шматки кожні 2 хвилини відео. Якщо потрібно ж не просто ознайомитися з матеріалом, а зрозуміти його і засвоїти, на подвійній швидкості це зробити дуже важко з непривички. І де її узяти, таку звичку? Потрібно виробляти.

Взагалі, людина до будь-чого може пристосуватися. Не даремно людину називають вершиною еволюції. Невеликий ліричний відступ, його можна пропустити, перейшовши до наступного абзацу. Адже, як відомо, в природі виживає зовсім не сильний, а самий пристосований до умов довкілля. І хоча є тварини, які бішають/літають швидше за людину, бачать далі за нас і ліпше чують, але людина – вершина еволюції, тому що вона наприйстосованіша тварина зі всіх, що живуть на Землі. По сукупності параметрів (а так само включаючи розширений фенотип, тобто враховуючи всі інструменти, створені людьми), людина здатна вижити і в пустелі, і в льодах Антарктиди, і на орбіті Землі. Немає на планеті істоти, настільки пристосованої до найрізноманітніших зовнішніх умов.

Найперша думка: та я тепер ВСЕ буду слухати на подвійніх швидкості 2х! Відразу напишу: це зовсім не працює. Це не жарт, щоб отак просто все почати сприймати.

Спочатку я поставив 1.25 і слухав-дивився все отак. Десь тижня два пішло на те, щоб зрозуміти, що різниці тепер в сприйняті взагалі ніякої немає.

Далі поставив 1.5. Відразу стало трохи незвично, але нічого драматичного. Воно пішло. Звісно, що були винятки, коли доводилось повертатись до 1.2, щоб матеріал йшов в голову краще. Це все підлаштовується під конкретного оратора-начитчика. Ось так з швидкість півтора мені було пожитись тижні два.

Переходжу на 1.75, звикаю. Ось тут вже спрацював якийсь інший ефект: я настільки звик до своїх подкастерів, щоб вже розумів їх з півслова і став робив собі челенджі в 2.0, але це не завжди працювало. Деякі матеріали доводилось сповільнювати навпаки до значення 1.5. Але мало-по-мало все зсувалось до подвійної швидкості.

В кожного своя швидкість адаптації. Я нікуди не гнався, не квапився. Можливо, все можна було провернути швидше, якщо посилено і цілеспрямовано займатися. Плюс, індивідуальні особливості людини. Хтось зможе перейти відразу на прискорення, а комусь таке ніколи не зайде.

За кілька місяців експерементів я підняв швидкість сприйняття інформації в два рази. Тепер все слухаю на подвійній швидкості і не відчуваю якихось незручностей, для мене це нова норма. Інколи, на особливо складних записах, де погана якість звуку чи прибацаний оповідач (особливо коли англійська мова) доводиться знижуватися і до 1.7 і навіть до 1.5, але вже ніколи нижче.

Тепер про мінуси, точніше особливості.

  • Якщо поділитись з кимось ейрподом або увімкнути улюблено шоу в автомобілі, то це крах. Всі дивляться на тебе з недоумінням, як на дивака. Разом нічого не послухаєш.
  • Коли дивишся десь в іншому місіці інтерв’ю чи якийсь ролик з знайомою по своїх подкстах людиною, хочеться щось зробити, щоб пішло швидше, бо важко всидіти на цих всіх паузах і тягучості.
  • Немає задоволення від перегляду ігрових матчів та транляцій. Все буде зрозуміло, але втрачається естетичне задоволення.
  • Музика й звуковий супровід дуже перекручуються.
  • Якщо під час прослуховування треба вмикнути стандартну швидкість 1, то це обвал башки! Земля зупиняється, треба терміново розганятись!

Але, не зважаючи на це все, тепер тридцятигодинна аудіокнига зовсім не лякає мене, аже я знаю, що послухаю таких дві

One thought on “2x

  1. Сповіщення: Подкасти - stal1n

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *